ISPORUKA OPREME U PROJEKTU OSNAŽIVANJA ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U OPĆINI JABLANICA

U okviru druge faze realizacije projekta  „Osnaživanje položaja žena kroz podršku ženskom poduzetništvu“  kojeg realizuje Organizacija NODAS  u saradnji sa Općinom Jablanica,  u četvrtak 16.5.2019. godine upriličena je isporuka materijala i robe korisnicama koje su aplicirale na projekat.

Udruženje NODAS iz  Sarajeva, uz pomoć Ministarstva za razvoj SR Njemačke, realizovalo  je ovaj  projekat čija je ukupna vrijednost za Općinu Jablanica iznosila 140.000 KM. Individualni grantovi iznosili su 3000 eura u materijalu i opremi. Pored  opreme za preradu voća i povrća, donacija je sadržavala  i motokultivatore, te  opremu za plasteničku i pčelarsku proizvodnju.

„Nakon završene tenderske procedure i potpisivanja ugovora, tu smo da konačno isporučimo opremu i robu koju su korisnice tražile. Takođe je izvršena podjela opreme i materijala i dodatnim korisnicama, kako je ranije i najavljeno“, kazao je Bekir Omerbašić, projekt menadžer organizacije NODAS.

Isporučeno je osam motokultivatora, jedna kosačica, tri vrcaljke za med, četiri prese za voće, šerpe za kuhanje voća, vodena pumpa, crijeva za vodu, i šećer za pčele.

Admir Đelmo, stručni savjetnik za poljoprivredu u Savezu poljoprivrednih udruženja Jablanica istakao je da je ovaj projekat bio namijenjen samo ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, te da se kroz projekat želi osnažiti i povećati prerada poljoprivrednih proizvoda.

Općinski načelnik Salem Dedić izrazio je zadovoljstvo zbog tendencije razvoja poduzetništva žena u Jablanici, naglasivši značaj donirane poljoprivredne opreme. Općina Jablanica projekat je podržala kroz sufinansiranje u iznosu 30 % sredstava, a načelnik je istakao da će Općina i u budućnosti pružati podršku ovakvim projektima.

Korisnice u projektu učestvuju sa 15% vlastitih sredstava. Prema riječima općinskog načelnika, općina Jablanica će nastojati sufinasirati i ovaj dio sredstava za korisnice čije porodice su u teškoj materijalnoj situaciji.

Pored pojedinačnih korisnica, donaciju je takođe dobilo i Udruženje žena „Most“ za pokretanje biznisa u njihovim prostorijama, u vrijednosti 12.000 Eura.