Od 9.maja u Jablanici nema pozitivnih na korona virus

Na području općine Jablanica, od početka pandemije korona virusa, 12 osoba je bilo pozitivno na COVID-19. Prvi pozitivan rezultat testa potvrđen je 1.aprila, a posljednji slučajevi zaraze zabilježeni su 10.aprila 2020. godine. Dva pacijenta bila su hospitalizovana u COVID bolnici u Mostaru. Svih 12 pacijenata su uspješno oporavljeni i lagano se vraćaju u svakodnevnicu.

Mi smo u tom periodu uspjeli da sve kontakte koji su bili sa pozitivnim osobama stavimo u samoizolaciju, pod zdravstveni nadzor. I uspjeli smo u tome – nije bilo sekundarnih pozitivnih osoba nakon toga, tako da je to jedan dobar posao koji je urađen. Bitno je naglasiti da od 9.maja u Jablanici nema pozitivnih osoba. Svi pacijenti koji su bili pozitivni su završili obavezna retestiranja – svi ti pacijenti su negativni. Sve ovo što se sada dešava je fina stvar, možemo reći da se uspješno završilo u Jablanici, nema korona pozitivnih pacijenata, međutim moramo biti oprezni. Ublažavanje mjera nije kraj epidemije.“, kazao je, između ostalog,  dr. Jusuf Avdić, direktor Doma zdravlja Jablanica.

Dr. Avdić naglasio je da je u narednom periodu bitno da se ljudi pridržavaju mjera: ispravno nošenje maske, pranje ruku i držanje socijalne distance.

Maska se obvezno mora ispravno nositi. Ne mora se nositi kad je čovjek sam, ako nije u kontaktu, ali mora kad je u kontaktu s drugima, u prodavnicama, zatvorenim prostorima, javnim ustanovama…“, dodao je dr. Avdić.

Trenutno se na području općine Jablanica, 10 osoba nalazi u kućnoj izolaciji, a među njima je najveći broj lica koja su stigla iz inostranstva. Jako je važno da se ova lica pridržavaju mjera karantine, kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze korona virusom.