ODRŽAN XIV TRADICIONALNI VESLAČKI MARATON

U sklopu manifestacije „Jablaničko ljeto 2019“,  u nedjelju, 4. augusta 2019. godine, u organizaciji  Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, a pod pokroviteljstvom Općine Jablanica, održan je XIV Tradicionalni veslački maraton na Jablaničkom jezeru.

Veslački maraton tradicionalno je otvorio Općinski načelnik Salem Dedić istakavši značaj ovog maratona za građane, promociju Jablanice, ali i za mještane okolnih jezera kojima je život dugo vremena na razne načine bio vezan za drveni čamac.

Na  stazi dugoj 4.210 metara od plaže „Vila“ Ostrožac do plaže „Peta“ u Donjem Paprasku takmičilo se devet posada u drvenim tradicionalnim čamcima dužine 3,5 metra i dubine 50 centimetara.

Pobjednička posada, Smajo Šahinović i Ragib Vođo, do cilja je stigla za 28 minuta i 46 sekundi. Drugoplasirana posada, Fikret Husrep i Halid Šehić, stigla je za 29 minuta i 42 sekunde, dok su trećeplasirani, Zijad Kovačević i Aldin Graho, na cilj stigli za 32 minute i 45 sekundi.

Kao prateći sadržaji Veslačkog maratona, ove godine organizovani su skokovi sa “Visećeg” mosta u Ostrošcu i turnir u odbojci na pijesku (plaža “Peta”).

U konkurenciji 17 skakača, pobjednik skokova je Danko Dangubić, drugo mjesto osvojio je Deni Šahinović, a treće Dženan Japalak.

Pobjednik turnira u odbojci na pijesku je ekipa “Lug”. Drugo mjesto osvojila je ekipa “Blok tim”, a treće “Rodovi”.

Pobjedničkim posadama, odbojkaškim timovima i skakačima Općinski načelnik uručio je medalje, plakete i novčane nagrade.