Večeras nastupa Ramazan, sutra prvi dan posta

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec – Ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskog kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u BiH će biti organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Ramazansku vaktiju za Jablanicu možete preuzeti OVDJE.

Kolektiv RTV Jablanica svim vjernicima islamske vjeroispovjesti želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju i blagostanju.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!