ODRŽANA 10. SJEDNICA OPĆINSKOG ŠTABA CZ JABLANICA

Općinski Štab Civilne zaštite Jablanica danas (9.10.2024. godine) je održao 10. sjednicu na kojoj su prezentovane informacije o aktuelnom stanju na području općine Jablanica, usljed prirodne nesreće uzrokovane velikim kišnim padavinama i odronima.

U noći sa utorka na srijedu, 8./9. oktobar 2024. godine, nije bilo obilnijih padavina i novih problema na području općine Jablanica.

Zbog meteoalarma, odnosno vremenske prognoze da bi protekle noći moglo doći do obilnih padavina, a koje bi mogle pokrenuti nova klizišta i ponovo ugroziti živote stanovnika, u utorak (8.10.2024.) navečer je Federalni štab CZ donio Naredbu o hitnoj evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva sa ugroženih područja općine Jablanica i grada Konjica. Evakuisane osobe smještene su u privatnom smještaju u gradu (kod porodica), te u organizovanim kolektivnim prihvatilištima, gdje su im osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Potraga za nestalim osobama, čišćenje terena i osposobljavanje putne komunikacije, elektro i vodoopskrba, ostaju prioriteti. Prema informacijama iz PS Jablanica, i pored nadljudskih napora koje ulažu spasioci na terenu, tokom jučerašnjeg dana nije pronađena nijedna stradala žrtva. Prema istom izvoru, do sada je pronađeno 16 stradalih žrtava, dok se za 4 osobe traga. Jedno tijelo još uvijek nije identificirano.

Stanje na području cijele općine Jablanica i dalje je dosta složeno, ali brojne spasilačke ekipe, timovi sa mehanizacijom na terenu i volonteri ulažu maksimum napora, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.