ODRŽANA 14. SJEDNICA ŠTABA CZ JABLANICA, POZNAT DATUM KOLEKTIVNE DŽENAZE

U Sali za sjednice OV Jablanica, u nedjelju 13.10.2024. godine, sa početkom u 9 sati, održana je 14. Sjednica općinskog štaba Civilne zaštite Jablanica, na kojoj se razgovaralo o poduzetim mjerama tokom prethodnog dana, uz konstataciju da su i danas na ugroženim područjima općine, angažovani svi raspoloživi resursi u akcijama pronalaska nestale osobe, odnosno građevinske operative, koja radi na raščišćavanju terena. Stotine volontera iz Jablanice i drugih gradova BiH, raspoređeni su po selima i pomažu stanovništvu, te u dostavi hrane, vode i lijekova, stanovništvu sa ugroženih područja.

Na sjednici je donesena Naredba kojom se obustavlja prijem polovne odjeće i obuće do daljnjeg, usljed nedostatka prostornih kapaciteta za prijem iste.

Prema informaciji iz PS Jablanica, tokom jučerašnjeg dana (subota, 12.10.2024.) spasioci su u Donjoj Jablanici pronašli još jedno beživotno tijelo, dok je uz potvrdu članova porodice, identifikovano tijelo koje se proteklih dana vodilo kao NN, a riječ je o jednoj od stradalih osoba sa područja općine Jablanica.

Prema policijskim izvorima, do sada je na području općine Jablanica, pronađeno 18 smrtno stradalih osoba, dok se još za jednom osobom traga.

Kolektivna dženaza stradalim bit će klanjana u Haremu Jasen, u utorak 15.10.2024. godine, u 14 sati, dok će se ukopi obaviti prema već dogovorenom rasporedu.

Javnom preduzeću Željeznice FBiH je upućen zahtjev za pomoć u organizaciji, na način da obezbjede željeznički prevoz putnika na relaciji: Sarajevo – Konjic – Jablanica i Jablanica – Konjic – Sarajevo.

o.