15. SJEDNICA OPĆINSKOG ŠTABA CZ JABLANICA

Općinski štab Civilne zaštite Jablanica održao je u ponedjeljak, 14.10.2024. godine, 15. sjednicu, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području općine, nakon nezapamćene tragedije koja je u noći između 3. i 4. oktobra, pogodila općinu Jablanica.

Na sjednici je donesena Odluka o proglašenju Dana žalosti na području općine Jablanica, u utorak 15.10.2024. godine, povodom klanjanja kolektivne dženaze i ukopa žrtava.

Donesen je Zaključak da je rok za podnošenje zahtjeva pravnih i fizičkih lica za prijavu štete na imovini koja je oštećena ili uništena usljed nesreće uzrokovane velikim kišnim padavinama i klizištima na području općine Jablanica, 23.10.2024. godine.

Općinski Štab Civilne zaštite Jablanica je donio Naredbu da se trosoban stan u ulici Omladinsko šetalište, vlasništvo JP Elektroprivreda BiH – Podružnica HE na Neretvi stavlja na raspolaganje općinskom Štabu CZ, radi smještaja i potreba evakuisanih porodica iz područja zahvaćenih elementarnom nepogodom na području općine Jablanica.

Zatim, Naredba: sva stručna lica kojima raspolaže Savez poljoprivrednih udruženja iz Jablanice stavljaju se na raspolaganje u procjeni šteta od prirodne nesreće uzrokovane velikim kišnim padavinama, općinskom štabu Civilne zaštite i Komisiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća formiranu Rješenjem općinskog načelnika.

Također, na sjednici je donesena Naredba, kojom se površina koja se nalazi na desnoj strani iz pravca Jablanice prema Jarištima (kod Razvodnog postrojenja na Bokulji) određuje kao lokacija za privremeni parking motornih vozila za dan 15.10.2024. godine, kada će biti klanjana dženaza i izvršen ukop žrtava.

Federalnom Zavodu za geologiju upućen je Zahtjev da u okviru svojih nadležnosti, za potrebe saniranja posljedica nastalih djelovanjem prirodne nesreće koja je pogodila općinu Jablanica, izradi katastar podzemnih voda i klizišta na području općine Jablanica.