Općinski štab CZ: Stanje na području općine Jablanica

U srijedu, 16.10.2024. godine, sa početkom u 15 sati, održana je 16. Sjednica općinskog štaba Civilne zaštite Jablanica, na kojoj se govorilo o aktivnostima na područjima pogođenim poplavama i odronima.

Kako je istaknuto na sjednici, sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo angažovano je na sanaciji štete, odnosno čišćenju terena i pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. Brojne putne komunikacije na području općine Jablanica i dalje su uslovno prohodne, a najteža situacija je prema naselju Čehari. Situacija na lokalnim saobraćajnicima je dosta složena, oštećenja su ogromna. Na snazi je obustava saobraćaja prema Doljanima, dok je Magistralna cesta M 17 Jablanica – Potoci,  rješenjem Federalnog ministarstva saobraćaja i veza, puštena u saobraćaj bez vremenskog ograničenja, počevši od srijede, 16.10.2024. godine u 15 sati.

Na sjednici je usvojena Naredba o stavljanju van snage Naredba od 6.10.2024. godine, kojom se naređuje potpuna obustava saobraćaja za sva motorna vozila na relaciji lokalnog puta Djevor – Žarnik – Donja Jablanica. Usvojena je i Naredba o privremenom obustavljanju prijema hrane, vode, odjeće i obuće, budući da trenutno nema potrebe za istim, te da su kapaciteti za prijem robe popunjeni.