FMROI: U Jablanici osam porodica dobilo ključeve stanova

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je s načelnikom općine Jablanica Damirom Šabanovićem uručio ključeve novoizgrađenih stanova za osam porodica, dosadašnjih korisnika kolektivnih centara.

Ova stambena zgrada sa osam stanova, u jablaničkom naselju Gornja Kolonija, izgrađena je u okviru Projekta CEB II, „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“, kojeg provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

– Dolazak hladnijih dana za ovih osam porodica više nije briga. Sagrađena je jedna moderna, funkcionalna i utopljena zgrada. Marljivo se radilo kako bismo danas došli do ovog najsvečanijeg čina. Završetkom zgrada u općinama zatvaramo i kolektivne centre. Novi izgled ovih lijepih objekata mijenja i izgled okoline. To je rezultat dobre saradnje lokalne zajednice i Ministarstva. Svi smo sretni zbog današnjeg čina useljenja – kazao je ministar Ramić.

Završetkom projekta CEB II bit će zatvoreno više od 76 posto neuslovnih kolektivnih smještaja na području Federacije Bosne i Hercegovine.

– Do sada je na području Federacije BiH u okviru projekta CEB II „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ rekonstruisano i izgrađeno ukupno 473 stambene jedinice u 14 općina i gradova, te je u toku izvođenje radova na izgradnji 313 stambenih jedinica za 12 podprojekata koji se realiziraju na području Grada Mostara i Goražda, Općine Ključ, Velike Kladuše, Čelića, Kalesije, Ilidže, Foče FBiH i Pale Prače – istakao je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(https://fmroi.gov.ba/u-jablanici-8-porodica-dobilo-kljuceve-stanova/)