Saopćenje Ekološkog društva “EKO Neretva” Jablanica

Ekološko društvo “EKO Neretva” Jablanica provodi projekat javnog zagovaranja politika okoliša pod nazivom “Imamo pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš”.

Zajedničkim djelovanjem organizacija civilnog društva u formiranoj eko mreži: Ekološko društvo “EKO Neretva”, Udruženje žena “Most”, Odred izviđača “Jablan”, u ovom projektu želimo povećati odgovornost općinskih vlasti za bolje stanje okoliša.

Znamo da općina Jablanica nema Plan upravljanja otpadom pa je Zakon o upravljanju otpadom neprimjenjiv. To je problem lošeg stanja okoliša. Mislimo da je administracija Općine Jablanica odgovorna za nastali problem i da je nadležna za njegovo rješavanje, navodi se u saopćenju.

Cilj projekta jePovećati odgovornost općinskih vlasti za bolje stanje okoliša donošenjem neophodnih propisa radi primjene ekoloških zakona u općini Jablanica.

Da bi ostvarili ovaj cilj zagovarali smo donošenje Plana upravljanja otpadom.

Obavještavamo javnost da je dana 21.10.2021. godine na 11. sjednici Općinskog vijeća Jablanica usvojen Plan upravljanja otpadom za period 2022.-2027. godina.

Usvajanjem ovog propisa konstatujemo da je ostvaren projektni rezultat 1: osposobljene organizacije uspješno provele ekološku kampanju, i projektni rezultat 2: usvojeni potrebni lokalni propisi za primjenu ekoloških zakona.

Smatramo da se nakon usvajanja Plana upravljanja otpadom u općini Jablanica može dosljedno primjenjivati Zakon o upravljanju otpadom HNK.

Naša sljedeća aktivnost u ovom projektu je: provesti kampanju pod nazivom “Želimo Plan zaštite okoliša”. Ovom kampanjom tražimo da općina Jablanica donese Plan zaštite okoliša (LEAP), kako bi i Zakon o zaštiti okoliša bio primjenjiv na lokalnom nivou.

Koordinator projekta:  Idriz Čilić, Mob. 061 209 517; e-mail: ekoneretvajab@gmail.com

Projekat: “Imamo pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš” dio je šireg projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Švedske, stoji na kraju saopćenja Ekološkog društva “EKO Neretva”.