UPOZORENJE OPĆINSKOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE JABLANICA

Općinski štab CZ Jablanica upozorava na mogućnost bujičnih poplava – izdato narandžasto upozorenje  FHMZ zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih udara vjetra i intenzivnijih pljuskova, praćenih grmljavinom.

Kako se navodi u saopštenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, 3. i 4. novembra na području slivova Neretve i Cetine očekuju se obilne padaline, lokalno jakog intenziteta, što može dovesti do pojave bujičnih poplava.

U Bosni i Hercegovini jača naoblaka sa zapada će usloviti kišu, jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar jak južnog smjera, s olujnim udarima. Na planinama se očekuju i orkanski udari juga.

U petak u poslijepodnevnim satima postupno smanjenje naoblakeprestanak padavina i slabljenje vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19 stupnjeva Celzijevih.  Kako navode iz FHMZ-a, upozorenje za udare vjetra je na snazi od 2. novembra 2023. od 20:00 sati do 3. novembra 2023. do 15:00 sati. Upozorenje za padavine je na snazi za 3. novembar 2023., uglavnom, prije podne i sredinom dana. Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2.

Općinski štab civilne zaštite Jablanica upozorava i poziva stanovništvo općine Jablanica da se u situaciji najavljenih nepovoljnih  vremenskih neprilika u narednim danima nastave ponašati vrlo odgovorno, pridržavajući se svih  mjera samozaštite i mjera zaštite ljudi, imovine, privatnih  i zajedničkih objekata komunalne i druge infrastrukture. O pojavama ugrožavanja normalnog života  na mjesnim područjima izazvane vjetrom, obilnim oborinama, odronima i slično, potrebno je kontaktirati predstavnike Mjesnih podružnica i Mjesnih zajednica, te Štab Civilne zaštite i vatrogastva općine Jablanica.