Obavještenje Medžlisa IZ Jablanica

Na području Medzlisa Islamske zajednice Jablanica, teravih namaz će se ove godine, pored četiri stalna džemata (Čaršijske džamije, Podbrežja, Donje Jablanice i Ostrošca) klanjati i u Sovićima, Doljanima, Slatini, Glodnici, Lugu, Djevoru, Glogosnici, Dragan Selu, Ravnoj i Bijeloj.

Iz Medžlisa islamske zajednice Jablanica obavijestili su da je, na osnovu ranije usvojenih akata Rijaseta i Vijeća muftija Islamske zajednice, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, donio instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme ramazana 1442. hidžretske godine, odnosno 2021. godine.

U obavještenju se navodi da je na svim namazima obavezno nošenje maske i poštivanje distance. Abdesthane će biti zatvorene, te su džematlije pozvane da abdest uzimaju kod svojih kuća.

Džuma-namaz će se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završiti namaskom dovom.

Dnevni namazi će se obavljati u potpunosti, sa klanjanjem sunneta, farzova i sun-sunneta uz zikr i dovu.

Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4+4 rekata ) i vitr- namaza (3 rekata).

Zabranjeno je nepotrebno zadržavanje u džamiji i džamijskom prostoru, kao i organizovanje zajedničkih iftara, mevludskih svečanosti i noćnih nafila namaza u džamijama, navodi se u obavještenju Medžlisa islamske zajednice Jablanica.